Stimuleren van zelforganisatie en zelfsturing in teams

Van droom naar praktijk

Zelfsturing van teams heeft heel wat potentieel. Sommige organisaties zien het als een manier om betere resultaten te halen. Anderen doen het om de motivatie van medewerkers aan te zwengelen of om meer middelen vrij te maken voor eerstelijnswerk.

Toch is verantwoordelijkheid stimuleren niet vanzelfsprekend, en is succes niet gegarandeerd.

Werken aan eigen verantwoordelijkheid in teams en streven naar zelfsturing is niet alleen een manier van werken. Het is een uitgesproken visie op organisatieontwikkeling, waar vertrouwen in het kunnen van medewerkers en teams centraal staat. En het geeft handvatten om dat kunnen zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Dat zegt meteen waar de kracht en de valkuilen zitten. Zelfsturing invoeren is meer dan een beslissing en een druk op de knop. Het is een proces op maat van je eigen organisatie. Met heel wat hindernissen, maar ook onverwachte kansen. En waarbij het einddoel heel verschillend kan zijn. Dat betekent dat je goed voorbereid en met de juiste bagage aan de slag moet.

 

Deze opleiding

Je ontdekt wat meer zelfsturing en verantwoordelijkheid bij medewerkers kan betekenen voor jouw team of organisatie. Je wordt geïnspireerd en weet hoe je anderen kan inspireren. Je leert instrumenten, handvatten en kaders kennen, die nodig zijn om van de voorbereiding, invoering en verankering een succes te maken. Je krijgt meer inzicht in de vaardigheden en competenties die teams nodig hebben om zelfstandig samen te werken. Dat pas je meteen toe op je eigen praktijk.

 

Doelgroep

Leidinggevenden, organisatieverantwoordelijken, stafmedewerkers en HR-medewerkers die willen ontdekken wat zelfsturing en meer verantwoordelijkheid kan betekenen voor hun organisatie of team. 

 

Begeleiders

Trainers van deze opleiding zijn Freek Van Looveren en Tom Iterbeke

Freek is organisatieadviseur en "leidt" zelf een zelfsturend team in een klassiek-hiërarchische organisatie. Hij schreef 'De Kleine Laloux', een samenvatting van een basiswerk over zelfsturende organisaties: ‘Reinventing Organizations’ van Frederic Laloux. 

Tom begeleidt veranderingsprocessen in teams en organisaties. Hij traint en coacht leidinggevenden en medewerkers, zodat ze meer resultaten en energie halen uit hun werk.

 

Wil je eerst meer weten?

Lees er meer over in Reinventing Organizations van Frederic Laloux.

 

Programma

Zelfsturing is maatwerk 

Kiezen voor zelfsturing is geen ja-nee vraag. Het is kiezen uit een waaier van mogelijkheden, om ervoor te zorgen dat je team meer engagement en verantwoordelijkheid wil en kan opnemen. En meteen met meer plezier aan het werk gaat. Je ontdekt wat zelfsturing is en wat dat kan betekenen voor jouw team of organisatie. 

 • Over zelfsturende, zelforganiserende en zelfverantwoordelijke teams
 • Inspirerende voorbeelden van organisaties die het anders doen
 • Weten waar je voor kiest
 • Kritieke randvoorwaarden

 

Zelfsturing is teamwerk

Succesvol zelfsturing invoeren, lukt niet op je eentje. Iedereen die een rol speelt, moet mee in bad. In dit onderdeel leer je anderen inspireren, overtuigen en engageren door hen mee te nemen in de verschillende stappen van het veranderingsproces. Je ontdekt meteen hoe je kan omgaan met weerstand, dwarsliggers en beren op de weg. 

 • De eerste stap
 • Van weerstand naar engagement
 • Co-creatief met kleine en grote groepen

 

De juiste M/V op de juiste plek

Wat maakt van een groep mensen een team? Welke teamrollen en functies heb je nodig om van zelfsturing een succes te maken? En wat zegt dat over de rol van leidinggevenden? Want ook in zelfsturende teams is leiderschap nodig….

 • Teamrollen en functies definiëren
 • Over leiders en leiderschap
 • Randvoorwaarden en valkuilen

 

Zelfsturende teams die werken

Een zelfsturend team doet dingen anders: er is geen baas meer om alle knopen door te hakken. Hoe neemt zo’n team besluiten? Wordt er dan eindeloos vergaderd en gezocht naar consensus? Hoe blijft iedereen op de hoogte? En hoe gaan ze om met conflicten, een meningsverschil of de rotklussen waar niemand zin in heeft. In dit luik ontdek je wat een team moet kunnen om ècht zelfsturend te kunnen zijn.

 • Besluiten nemen en vergaderen
 • Informatie delen en werk organiseren
 • Omgaan met conflicten en lastige situaties

 

Koers houden in moeilijke tijden

Een team komt er niet uit en vraagt naar sturing. Iemand heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen dat aan het team werd gegeven. Of een conflicten in een team blijft maar duren. In moeilijke momenten, gebeurt het onvermijdelijke: de twijfel slaat toe. Hoe ga je daarmee om zonder de principes van zelfsturing overboord te gooien? 

 • Werken met uitdagende situaties
 • Patroondoorbrekend werken
 • Misverstanden over zelfsturing

 

Zelfsturing voor gevorderden 

De zelfsturende teams werken, betekent dat nu ook dat je een zelfsturende organisatie kan uitbouwen? Wat zijn de randvoorwaarden, grenzen, kansen en valkuilen?  En wat betekent dat voor een heleboel functies en de logica van je organogram?

 • Van zelfsturend team naar zelfsturende organisatie
 • Twee essentiële randvoorwaarden
 • Over kleuren: van amber over groen naar cyaan?

 

De opleiding is een mix van theorie en verhalen uit de praktijk. We voorzien voldoende ruimte om ook je eigen cases of uitdagingen in te brengen. Zo ga je niet alleen met meer inzicht naar huis, maar heb je ook de nodige handvatten en ideeën om er zelf mee aan de slag te gaan. 

 

Groepsgrootte en tijdsinvestering

Bij deze training zit je in een groep van maximaal 12 deelnemers, begeleid door twee trainers. De training duurt 3 dagen. Tijdens de sessie krijg je opdrachten mee. Reken op een tijdsinvestering van 30 uur. 

 

Incompany aanbod

Deze opleiding is beschikbaar als incompany opleiding. In deze vorm of op maat. Het programma en materiaal worden aangepast aan de behoeften van je medewerkers en de situatie in je organisatie of bedrijf. Zo bereik je meer impact met dezelfde investering. Meer weten? Vraag ons alle informatie en een vrijblijvende offerte.

 

Stuur me informatie over het incompany aanbod