Win-win onderhandelen in 5 stappen

Sterk in onderhandelen

Onderhandelen voelt vaak ongemakkelijk. Je wil er zoveel mogelijk uithalen voor jezelf, maar moet ook rekening houden met de wensen van anderen. Heb je soms het gevoel dat je over je heen laat lopen tijdens een onderhandeling? Of doe je dat zelf, ten koste van een toekomstige samenwerking? Is het resultaat van een onderhandeling wel eens een flauw compromis, waar niemand tevreden over is? Dan is deze opleiding geknipt voor jou.

 

5 stappen naar een sterk resultaat

In de training 'Win-win onderhandelen in 5 stappen' leer je hoe je zelfzeker en op een constructieve manier kan onderhandelen, met een resultaat waar iedereen zich in kan vinden. Dat doe je aan de hand van de 5 stappen van ‘Oxford onderhandelen’.

 

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die betere resultaten wil boeken tijdens onderhandelingen. Met collega’s, leidinggevenden, stakeholders, medewerkers, klanten of leveranciers. Maar ook met vrienden en familie. 

 

Effect

Na afloop van de training 'Win-win onderhandelen in 5 stappen' kan je zelf een constructieve onderhandeling opstarten en aansturen. Zo kom je tot een echt gesprek, met een resultaat waar iedereen zich in kan vinden.

 

Programma

Van vechten en zeuren naar constructief onderhandelen

‘Ik wil af en toe thuis werken, maar daar heeft mijn baas geen oren naar.’ ‘Mijn vrouw wil weer op vakantie naar Italië, maar ik wil echt eens iets anders.’ ‘Mijn collega wil steeds de radio aan, maar daar word ik gek van.’ Allemaal voorbeelden waar je kan onderhandelen, maar die vaak uitmonden in gezeur, ruzie en frustratie.  Hoe vermijd je dat en kom je tot een constructieve onderhandeling?

 • Het probleem op tafel
 • Denken aan jezelf én aan de ander: zoeken naar de win-win
 • In je binnenzak: je beste optie zonder overeenstemming

 

Van probleem naar belangen naar opties

Veel onderhandelingen hebben succes als je stap voor stap werkt: je legt het probleem op tafel, onderzoekt de belangen en gaat dan pas naar oplossingen. Tijdens dat proces is het belangrijk goed te luisteren en aandacht te hebben voor de belangen van je gesprekspartner.

 • Zacht op de relatie, hard op de inhoud
 • Echt luisteren en benieuwd zijn
 • Brainstormen over opties

 

Uit je eigen gelijk komen: belangen onderzoeken

We zitten vaak vast in ons eigen gelijk. Maar zo kan je niet onderhandelen. Daarom is het belangrijk om naar belangen te kijken: je eigen belangen én die van je gesprekspartner. Wanneer je die snapt, ontstaat vanzelf meer begrip. 

 • Werken met een eigen conflict
 • Redeneren vanuit beide partijen
 • Van belangen naar opties

 

Overhalen tot onderhandelen: stap voor stap

Als je allebei de win-win zoekt, wordt onderhandelen gemakkelijker. Maar wat doe je als de ander niet wil? Ook hier werk je stap voor stap. En we voegen twee cruciale vaardigheden toe. 

 • Het probleem op tafel leggen en oprecht benieuwd zijn
 • Je beste alternatief onthullen als dat nodig is
 • Toestemming vragen voor de volgende stap

 

 

Groepsgrootte en tijdsinvestering

Bij deze training zit je in een groep van maximaal 12 deelnemers. De training duurt 1 dag. Voor de training lees je de korte theorie door. Reken op een totale tijdsinvestering van 9 uur. 

 

Incompany aanbod

Deze opleiding is beschikbaar als incompany aanbod. Het programma en materiaal worden aangepast aan de behoeften van je medewerkers en de situatie in je organisatie of bedrijf. Zo bereik je meer impact met dezelfde investering. Meer weten? Vraag meer informatie en een vrijblijvende offerte.