Leidinggeven op maat van je medewerker
De balans vinden tussen aansturen en coachen is niet eenvoudig. Soms willen medewerkers wel, maar hebben ze nog veel te leren. Of kunnen ze het wel, maar hebben ze er geen zin in. Je hebt dus een aanpak nodig die past bij wat je medewerker nodig heeft.
- Leiding geven op maat van je medewerker.
- Inschatten van taakvolwassenheid en motivatie.
- Valkuilen en kansen.
Gesprekken met impact
Wanneer je aan de slag gaat met medewerkers, wil je dat ze hun werk goed en geëngageerd doen. terwijl ze blijven groeien. Hoe combineer je dat in één gesprek? Hoe geef je feedback die niet demotiveert? Hoe laat je medewerkers zelf nadenken en oplossingen zoeken, zonder aan kwaliteit in te boeten? En wat doe je met eigenwijze medewerkers die het probleem niet zien?
- Feedback die werkt.
- Helder en ondubbelzinnig zeggen wat je verwacht.
- Stevig in je schoenen staan op moeilijke momenten.
Zelfstandige en zelfsturende medewerkers
Een ploeg competente en gedreven medewerkers: het walhalla voor elke leidinggevende. Je ontdekt hoe je medewerkers zelf verantwoordelijkheid laat opnemen, zodat je niet continu moet bijsturen.
- Werken vanuit verantwoordelijkheid.
- In 4 stappen naar zelfstandige medewerkers.
- Over delegeren, controleren en loslaten.
Coachen in de vingers en tussen je oren
Bij medewerkers die onzeker of gedemotiveerd zijn, is een coachende aanpak extra belangrijk. Dat geldt ook voor medewerkers die je zelf oplossingen wil laten vinden. In dit onderdeel leer je groeigesprekken opzetten en scherp je je coachende vaardigheden aan.
- Coachen in theorie en praktijk.
- Kansen en valkuilen.
- Coachen kan hard zijn: enkele mythes ontkracht.
Leidinggeven en coachen combineren
Coachen en leidinggeven combineren roept vragen op. Hoe combineer je vertrouwen en controle? Hoe geeft je ruimte en stel je tegelijkertijd grenzen? Hoe combineer je een gelijkwaardige houding met een nauwe band?
- Coachend leidinggeven in 5 dilemma's.
- Voorwaarden voor coachend leiderschap.
- Verantwoordelijkheid geven en verantwoording vragen.
Werken met weerstand
Medewerkers die écht niet willen of in de weerstand gaan? In zo'n situaties heb je iets anders nodig. Je leert medewerkers zo aanpakken dat hun weerstand tegen verandering geen probleem maar een kans wordt.
- Helder en open confronteren.
- Conflict als aanleiding voor een goed gesprek.
- Emoties opvangen en gesprekken afronden.
Leidinggeven aan teams
Een taakvolwassen medewerker is al heel wat. Maar hoe zorg je ervoor dat een groep individuen ook echt een team worden? Dit onderdeel geeft een eerste inzicht in teamontwikkeling, gedeeld leiderschap en hoe je daaraan kan werken.
- Vier voorwaarden voor een sterke samenwerking.
- Je rollen als leidinggevende flexibel inzetten.
- Coachen van groepen en teams.
Authentiek leiding geven
Elke leidinggevende heeft zijn eigen voorkeurstijl. En legt andere accenten. Tijdens de opleiding zoomen we in op je stijl, sterktes en valkuilen. En hoe je die kan inzetten op een natuurlijke en authentieke manier. Dat gebeurt op basis van een leiderschapsanalyse.
- Analyse van je communicatiestijl.
- Sterktes inzetten en valkuilen vermijden.
- Authentiek leiderschap ontwikkelen.
Aan de slag met je eigen praktijk
Tijdens de opleiding ga je aan de slag met situaties en voorbeelden uit je eigen praktijk. Dat betekent dat je op het einde van de opleiding met een pak concrete oplossingen en handvatten naar huis gaat.
Op zoek naar een dagopleiding?
Dan is de cursus 'moeilijke gesprekken met medewerkers' misschien iets voor jou.