7 tips voor startende leidinggevenden

Start je binnenkort met leidinggeven? Of ben je al beginnend leidinggevende?

Neem tijd voor deze 7 tips en inzichten. En bespaar jezelf een hoop ellende.

#01 Zorg voor een rode loper

Net gehoord dat jij de nieuwe leidinggevende wordt? Gefeliciteerd! De volgende vraag: is iedereen in jouw nieuwe team daar ook zo blij mee? 

Wanneer je start als leidinggevende is het handig dat je wordt geïntroduceerd bij het team. Door iemand van HR, bijvoorbeeld. Of jouw eigen verantwoordelijke. Dat is extra belangrijk als je zelf uit dat team komt of wanneer er andere interne kandidaten waren. 

Want: leidinggeven is een mandaat dat je gegeven wordt. Je kan het niet echt claimen. Het is bovendien nogal lullig als je zelf moet gaan uitleggen of verdedigen waarom ze jou hebben gekozen 🤔.

#02 Stel slimme vragen

Gestart als leidinggevende? En binnenkort de eerste kennismakingsgesprekken met medewerkers? 

Dan denk je misschien aan vragen zoals 'vertel eens wat meer over jezelf?', 'wat kan er volgens jou beter?' of 'wat verwacht je allemaal van mij?'...

Dat klinkt constructief, maar de kans bestaat dat het gesprek alle kanten op gaat. Of erger: dat je vooral zelf met een hele waslijst wensen en to-do’s buiten stapt 🤔. 

Stel daarom eerst vragen die vertrekken bij de verantwoordelijkheden en waarden van je medewerker 👉 'wat deed je voor deze job kiezen?', 'waar ben je verantwoordelijk voor?' of: 'waar loop je tegenaan en wat heb je al geprobeerd om dat te veranderen?'

Zo zorg je van bij de start voor eigenaarschap en gaat je medewerker gericht nadenken. Want dat is dan weer jouw job, natuurlijk 🙂.

#03 Vermijd no-go zones

’Ik kan enkel donderdag naar kantoor komen’. ‘De afspraak was dat ik geen onthaal moet doen’. ‘O ja: ik neem altijd vakantie in september’. 

Jouw nieuwe medewerkers zijn ook maar mensen. Territorium afbakenen hoort daarbij. Zeker als er een nieuwe leidinggevende op het podium verschijnt. Hoe zou je zelf zijn 😬?

Als starter is dat lastig. Voor je het weet, heb je stilzwijgend ingestemd. Omgekeerd wil je sommige discussies niet aangaan zonder voorbereiding. En misschien is er helemaal geen probleem.

Dwing jezelf om dingen te bespreken, ook al maakt iemand duidelijk dat ze daar niet op zitten te wachten. Vraag wat maakt dat ze geen onthaal moeten doen. Of waarom het belangrijk is om in september vakantie te nemen. Zeg dat je daar in de toekomst zeker verder met hen naar wil kijken.

Zo toon je dat je hun mening belangrijk vindt. Tegelijkertijd kan je opties open houden. En je vermijdt dat je beslissingen neemt of zaken bevestigt waar je later spijt van krijgt. 

Voel je toch druk? Gun jezelf wat tijd 👉 ‘Laat me daar even over nadenken, we bekijken het morgen verder...'

#04 Zoek andere vrienden

Deze tip voor startende leidinggevenden is misschien wat kort door de bocht 🤔. Daarover later meer…

We horen het vaker bij mensen die leidinggevende worden van hun eigen team: “Niemand nodigt me nog uit om tijdens de middag mee te gaan lunchen.” “Als ik binnenkom, valt het gesprek soms stil.” Of: “Mijn collega is ook een goede vriendin. En nu heeft ze het er moeilijk mee dat ik haar teamleader ben geworden.”

Leidinggeven aan vroegere collega’s is niet vanzelfsprekend. En al zeker niet als het ook vrienden zijn geworden. Want ook al kan jij die twee ‘petten’ in je hoofd van elkaar scheiden, dat betekent niet dat dat voor de ander zo is. Of voor de rest van het team.

Bespreek daarom dat je rol is veranderd en wat dat betekent. Dat je vanaf nu iedereen uitnodigt voor een terrasje na het werk, bijvoorbeeld. En dat je je bij beslissingen enkel kan laten leiden door objectieve gegevens en argumenten, niet door emoties of jullie vriendschap.

Bewaak daarnaast dat je iedereen in het team 100% gelijk behandelt. Doe dat bewust en systematisch. Want het gaat niet alleen om jou en je vriend/medewerker. Ook voor de rest van het team kan het vreemd zijn dat jij als leidinggevende goede maatjes bent met een collega.

Dat brengt ons terug bij de vraag die we kregen van een deelnemer in de training People Management Skills: “Kan ik het eigenlijk maken om met mijn medewerker op vakantie te gaan? Of zoek ik me best andere vrienden?”

#05 Zie ze graag

Starten als leidinggevende is spannend, uitdagend en bij momenten gewoon pokkemoeilijk. Het risico daarvan is dat je jouw eigen zoektocht, stress en onzekerheid gaat projecteren op jouw medewerkers. Tegelijkertijd kan de verleiding groot zijn om te vervallen in frustratie, irritaties, argwaan of micromanagement.

Bewaak dat je medewerkers niet als een probleem gaat behandelen. Zie ze voor wat ze hoogstwaarschijnlijk zijn: een groep mensen die er op hun eigen manier -en met goede intenties- elke dag het beste van probeert te maken. Besef ook dat hun gedrag, houding en aanpak voor een belangrijk deel het resultaat zijn van de context waarin ze werken. En de manier waarop ze door hun vorige leidinggevenden werden ondersteund en aangestuurd 🤔.

Investeer dus zeker in je leadership skills. Leer hoe je sterke en motiverende gesprekken kan voeren. Maar weet dat de belangrijkste tip eenvoudig én gratis is: zie je medewerkers graag – ook al is dat soms wat harder werken ❤️.

#06 Doe het zelf

Zin om de cultuur binnen jouw team te versterken en maar 5 minuten tijd? Met deze oefening kan je meteen aan de slag👇.

Beschrijf eerst jouw ideale medewerker. Wat doet die? Hoe gedraagt die zich? Hoe werkt die samen met anderen? Focus op wat je echt belangrijk vindt.

Bijvoorbeeld: 

  • Vergadert efficiënt en effectief.
  • Praat niet over maar tegen collega’s.
  • Gaat geen conflicten uit de weg.
  • Durft fouten maken.
  • Zeurt niet maar zoekt oplossingen.
  • ...

Maak elk gedrag zo concreet mogelijk. ‘Vergadert efficiënt en effectief’ wordt dan ‘Bereidt zich voor', 'Komt op tijd' en 'Laat zich niet afleiden door mail en gsm’. 

Klaar? Goed zo! Overloop nu wat je noteerde. Vink aan wat je zelf te weinig doet. Of waar je zelf tegen zondigt 🔥. 

Zo weet je meteen wat gedaan in de komende weken: consequent het goede voorbeeld geven in alles wat je belangrijk vindt. Dat is meteen een eerste en cruciale stap als je de cultuur in jouw team wil beïnvloeden 🤔 . 

Want zeuren over vergadercultuur werkt alleen als je zelf op tijd komt en de voorbereiding hebt gelezen. En stopt met weglopen om belangrijke telefoontjes op te nemen 😬...

#07 Ga niet experimenteren

Leidinggeven is minder mysterieus dan het bij de start lijkt. En het is al helemaal geen aangeboren gave die je ‘hebt’ of niet.

Leidinggeven is vooral een vak dat je kan leren. Het gaat om de juiste manier van gesprekken voeren. Durven geloven in je medewerkers. Slim managen van jouw team. En inzicht krijgen in wat werkt en wat niet.

Dat kan je natuurlijk met vallen en opstaan ontdekken. Maar het is minder pijnlijk voor alle betrokkenen als je actief leert hoe het moet.

Lees dus een boek, volg een opleiding of vraag aan collega-leidinggevenden hoe zij het allemaal aanpakken. Het geeft je meer vaste grond onder je voeten en bespaart je heel wat tijd en ellende.

En het vermijdt dat je jouw nieuwe medewerkers als proefkonijn gaat gebruiken in allerlei leidinggevende experimenten.

Wil je leren leidinggeven?

Dan kan je terecht in deze opleidingen:

Coachend leidinggeven. In Antwerpen, Gent, Leuven of incompany.

Moeilijke gesprekken met medewerkers. In Antwerpen, Gent, Leuven of incompany.

Verdiepingstraject ‘Inspirerend en oplossingsgericht coachen’. In Antwerpen of incompany.

Of bezorg ons jouw vraag